Nyári szezonális alapanyagok
Psszt! Itt mindig megtalálod a szezonnak megfelelő alapanyagokat: https://gasztrohos.hu/alapanyagok
Isteni nyári kuszkusz saláta – azaz tabuléh
- uborka
- koktélparadicsom
- petrezselyem
- lilahagyma
- feta sajt
- oliva olaj
- citrom
- teljes kiőrlésű kuszkusz
- só, bors
Opcionális: tonhalkonzerv/csirkemell/pulykamell
A kuszkusz csodálatos alapanyag: lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, közepes glikémiás indexű, megkönnyíti az emésztést, magas fehérje és alacsony zsírtartalma van, percek alatt elkészíthető! A kuszkuszt, sót és borsot 1:1 arányban forró vízzel keverd össze és fedd le egy kistányérral, míg összevágod a zöldségeket meg fog dagadni.
A koktélparadicsomokat félbe, a petrezselymet apróra, az uborkát, lilahagymát és fetasajtot kockára vágd fel. Keverd össze a kuszkusszal, csavarj rá fél citromot és locsold meg 1 evőkanál olivaolajjal. Grillezett csirkemellel vagy egy tonhallal tálalva egészséges vacsora vagy ebéd lehet belőle.
Padlizsán pizza
4 összetevős könnyű nyári fogás – magában vagy akár csirkemellel kiegészítve köretként is finom!
- padlizsán
- paradicsom
- sajt
- hagyma, fokhagyma
- só, bors, pizza fűszerkeverék vagy oregánó, bazsalikom
A sütőt melegítsd be, sütőpapíros tepsit vékonyan kend át olivaolajjal. A padlizsánt mosd meg, karikázd fel, sózd, borsozd (pikánsabb eredményt grill zöldség fűszerrel tudsz elérni) és szépen rakosgasd a sütőpapírra őket. A tetejét is kend át vékonyan olajjal, pirulásig süsd.
Amíg sül a padlizsán kockázd fel a hagymát és fokhagymát és paradicsomot. Kevés olajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a fokhagymát, gyorsan forgasd össze amíg a fokhagyma illatozni kezd (vigyázz ne égjen meg, mert keserű lesz az egész) és dobd hozzá a paradicsomot. Forgasd át, fűszerezd, és főzd míg össze nem esik kicsit a paradicsom – nem kell teljesen szétfőzni, ruzstikus nagyobb darabokban sokkal ízletesebb lesz és nagyon jól fog kinézni a padlizsánon.
Vedd ki a padlizsánt, halmozd rá a paradicsomot, reszelj rá sajtot és szintén pirulásig süsd.
Pucér túrótorta
Azért szuper ez a túrótorta, mert nincs sem tészta, sem kekszalapja, azaz nem viszel be felesleges kalóriát és szénhidrátot!
- 250 g zsírszegény krémtúró
- 250 g ricotta
- 200 g zsírszegény joghurt
- 3 nagy tojás
- 80 g zabpehelyliszt
- fél csomag sütőpor
- méz/eritrit/sztívia ízlés szerint
- vanília
- bármilyen szezonális gyümölcs
- citrom
Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, 21 cm-es tortaformát sütőpapírral bélelj ki. Keverd össze a nedves hozzávalókat a szárazakkal és barnulásig süsd.
Míg sül a túrótorta a gyümölcsöt vágd apróra, tedd egy turmixba, facsarj rá minimum fél citromot és turmixold össze, majd hűtsd be. (Ha málnát, epret, erdei gyümölcsöt választasz és érzékeny vagy a kis apró magokra, akkor utolsó lépésként szűrd át)
A torta hidegen és melegen is isteni, csak győzd kivárni 😊