Szezonális egészséges receptek

Először is, a szezonális főzésnél ízletesebb és gazdaságosabb nem létezik. Ilyenkor a legzamatosabb az íze a zöldségeknek és a gyümölcsöknek, és ilyenkor a legjobb az ára is. Sokan ellenkeznek az egészséges életmód ellen azzal, hogy drága. A szezonális főzés ezt a „problémát” is megoldja.

Nyári szezonális alapanyagok

Psszt! Itt mindig megtalálod a szezonnak megfelelő alapanyagokat: https://gasztrohos.hu/alapanyagok

 

Isteni nyári kuszkusz saláta – azaz tabuléh

  • uborka
  • koktélparadicsom
  • petrezselyem
  • lilahagyma
  • feta sajt
  • oliva olaj
  • citrom
  • teljes kiőrlésű kuszkusz
  • só, bors

Opcionális: tonhalkonzerv/csirkemell/pulykamell

A kuszkusz csodálatos alapanyag: lassan felszívódó szénhidrátokat tartalmaz, közepes glikémiás indexű, megkönnyíti az emésztést, magas fehérje és alacsony zsírtartalma van, percek alatt elkészíthető! A kuszkuszt, sót és borsot 1:1 arányban forró vízzel keverd össze és fedd le egy kistányérral, míg összevágod a zöldségeket meg fog dagadni.

A koktélparadicsomokat félbe, a petrezselymet apróra, az uborkát, lilahagymát és fetasajtot kockára vágd fel. Keverd össze a kuszkusszal, csavarj rá fél citromot és locsold meg 1 evőkanál olivaolajjal. Grillezett csirkemellel vagy egy tonhallal tálalva egészséges vacsora vagy ebéd lehet belőle.

 

Padlizsán pizza

4 összetevős könnyű nyári fogás – magában vagy akár csirkemellel kiegészítve köretként is finom!

  • padlizsán
  • paradicsom
  • sajt
  • hagyma, fokhagyma
  • só, bors, pizza fűszerkeverék vagy oregánó, bazsalikom

A sütőt melegítsd be, sütőpapíros tepsit vékonyan kend át olivaolajjal. A padlizsánt  mosd meg, karikázd fel, sózd, borsozd (pikánsabb eredményt grill zöldség fűszerrel tudsz elérni) és szépen rakosgasd a sütőpapírra őket. A tetejét is kend át vékonyan olajjal, pirulásig süsd.

Amíg sül a padlizsán kockázd fel a hagymát és fokhagymát és paradicsomot. Kevés olajon pirítsd meg a hagymát, add hozzá a fokhagymát, gyorsan forgasd össze amíg a fokhagyma illatozni kezd (vigyázz ne égjen meg, mert keserű lesz az egész) és dobd hozzá a paradicsomot. Forgasd át, fűszerezd, és főzd míg össze nem esik kicsit a paradicsom – nem kell teljesen szétfőzni, ruzstikus nagyobb darabokban sokkal ízletesebb lesz és nagyon jól fog kinézni a padlizsánon.

Vedd ki a padlizsánt, halmozd rá a paradicsomot, reszelj rá sajtot és szintén pirulásig süsd.

Pucér túrótorta

Azért szuper ez a túrótorta, mert nincs sem tészta, sem kekszalapja, azaz nem viszel be felesleges kalóriát és szénhidrátot!

  • 250 g zsírszegény krémtúró
  • 250 g ricotta
  • 200 g zsírszegény joghurt
  • 3 nagy tojás
  • 80 g zabpehelyliszt
  • fél csomag sütőpor
  • méz/eritrit/sztívia ízlés szerint
  • vanília
  • bármilyen szezonális gyümölcs
  • citrom

Melegítsd elő a sütőt 180 fokra, 21 cm-es tortaformát sütőpapírral bélelj ki. Keverd össze a nedves hozzávalókat a szárazakkal és barnulásig süsd.

Míg sül a túrótorta a gyümölcsöt vágd apróra, tedd egy turmixba, facsarj rá minimum fél citromot és turmixold össze, majd hűtsd be. (Ha málnát, epret, erdei gyümölcsöt választasz és érzékeny vagy a kis apró magokra, akkor utolsó lépésként szűrd át)

A torta hidegen és melegen is isteni, csak győzd kivárni 😊

Oszd meg másokkal is

Megosztás itt: facebook
Megosztás itt: linkedin
Megosztás itt: twitter
Megosztás itt: email

További témák amik érdekelhetnek:

A hónap terméke:

PINK CLOUDS set