Email: hello@hotwearz.hu

Tel.:+36-30-881-3619 | Email: hello@hotwearz.hu

Telefon:+36-30-881-3619    |     15 000Ft felett ingyenes szállítás!

  t

Edzés zöldfülűként – Avagy az első lépések az edzőteremben

Teljesen természetes, ha első látogatásodkor bizonytalan léptekkel mész az edzőterembe. Ezernyi és ezernyi gondolat keringhet a fejedben. Mi megpróbálunk mindenre felkészíteni, hogy olyan élmény legyen az első edzésed, amire mindig jólesően gondolsz majd vissza.

Azok a fránya elvárások

Igényei márpedig mindenkinek vannak. Éppen ezért okos ötletnek tartjuk, hogy az első edzésed alkalmával még ne vásárolj bérletet. Ehelyett inkább mérd fel bátran a terepet, és ha tetszik, amit látsz és tapasztalsz, elköteleződhetsz.

Fontos lehet például már a recepció hangulata is.

Ha az edzőterembe való belépéskor barátságos köszönéssel fogadnak, netán egy mosoly kíséretében, máris nagyobb motivációval indul a munka. Ám ha sótlanul, ne csodálkozz, hogy elmegy az életkedved. Rossz napja persze egy recepciósnak is lehet, de ha akkor sem vidul fel az arca, ha elmeséled neki, hogy ez az első alkalmad, akkor ne szégyellj sarkon fordulni.

Hot Wearz tanács: alaposan tájékozódj a terem nyitvatartásáról, árairól, kedvezményeiről, szolgáltatásairól (zuhanyzó, törülköző bérlés, masszázs, szauna, szolárium). Hallgass a megérzéseidre, hála Istennek nőként ezt nagy biztonsággal megteheted. Ha kellemetlenül érzed magad információ gyűjtés közben, lehet nem ez a te termed.

Apropó, előzetes felkészülés.

 

Edzés előtti teendők

Készítsd elő a cókmókodat, hiszen jó pár dologra szükséged lesz ahhoz, hogy gördülékeny legyen az első edzésed. Szóval állítsd össze az edzőcuccod, aminek a fő tartalma: edzőcipő, sportzokni, váltó fehérnemű, sportmelltartó, póló/top, edzőnadrág, törülköző, zuhanypapucs hajgumi, tusfürdő, ásványvíz/víz, fehérjepor kulaccsal. Ha van okosórád, azt is odateheted, de egyáltalán nem kötelező. Hajszárítót általában találsz az öltözőben.

 

Döntő a terem felszereltsége, milyensége

Erről a legjobb, ha már előzetesen, a fitnesz terem honlapján infókat szerzel. Ha ott tetszik, amit látsz (mennyiségben, és minőségben), akkor mindenképp próbáld ki a helyet személyesen.

Ha kondi helyett inkább a csoportos órák felé húz a szíved, ám legyen. Van néhány hely azonban, ahova neked kell vinned tornamatracot (főleg a művelődési házak torna klubjaira gondolunk itt), de szerencsére egy jól felszerelt terem az nem ilyen. Ám akár aerobikra, kettlebellre, vagy más órára mész, szemügyre tudod venni a matracok, súlyzók, step padok állapotát.

Ami még fontos lehet:

  • van- e légkondi a teremben
  • megfelelő-e a fűtés
  • biztosított-e a szellőzés
  • van-e természetes megvilágítás
  • kényelmesen elférnek-e a résztvevők az órákon

 

Hát én immár mit válasszak?

A legtöbb edzőteremben a csoportos órákra előzetes foglalással lehet csak bejutni. A választás során legyél őszinte magadhoz. Ha tudod, hogy csapnivaló a ritmusérzéked, akkor ne zumbára jelentkezz, hiszen valószínűleg most sem fogsz vibrálni, és könnyen ez lehet az első és utolsó edzésed. Szereted az ugrálást? Akkor az aerobik, vagy egy jumping óra ideális a számodra. Harcos típus vagy? Akkor irány a bokszterem, de ha nem, egy Pilates, vagy jóga órából sokkal többet profitálhatsz.

A habitusodon kívül érdemes figyelembe venned az egészségi állapotodat is. Ha vannak például gerincproblémáid, a nagyon nehéz súlyok emelgetése káros lehet. Ízületi nyavalyák esetén a spinning viszont szuper választás. Mindenképp kérdezd meg a kezelőorvosodat, hogy mit ajánl a számodra.

Az is lényeges lehet, hogy egy fárasztó munkanap ugrasz le edzeni, vagy vasárnap délelőtt, hosszú alvás után. Nem egyforma ugyanis ezekben az időpontokban a teljesítőképességed, ezért ne vállald magad túl.

Hot Wearz tipp: első blikkre egy olyan csoportos órát ajánlunk, amit szerény véleményed szerint is biztosan végig tudsz csinálni, így nem szegi kedved a kudarc, helyette büszkén, felemelt fejjel tudsz hazamenni.

 

Essen néhány szó az edzőről is.

Amikor az ember lánya élete első edzésén vesz részt, hamar alább tud hagyni a lelkesedése. Fokozottan igaz ez akkor, amikor a kondigépeket nyüstölöd. Hiszen fogalmad sincs, melyik hogy működik, hogyan végezhetnéd úgy a gyakorlatot, hogy abba ne törjön ki a nyakad, ne sérülj le, és ugyan mekkora súlyt kellene ráraknod a gépre?

Esetlennek érzed magad, próbálod utánozni a nagyokat, de érzed, hogy ez édeskevés. Te ne kövesd el ezt a hibát, mert óriási esélye van annak, hogy lógó orral mész haza azzal a szentségtelen gondolattal a fejedben, hogy te aztán soha többé be nem teszed a lábad arra a helyre, ahol úgy érezted magad, mint Alice az óriások földjén. Kicsinek, jelentéktelennek, és ügytelennek.

Szóval a tanácsunk az, hogy beszélj meg egy időpontot egy szimpatikus személyi edzővel, és hagyd, hogy az első pár alkalommal ő vezessen be az edzések világába. Ő lesz az első pár alkalommal az edzéseid motorja, kapitánya. Buzdít, jobb teljesítményre ösztönöz, és a tenyerébe csaphatsz, ha végigcsináltad a kőkemény edzést. Tőle aztán kapsz majd egy edzéstervet is, amit ha követsz, biztos lesz a siker.

Természetesen belevághatsz egyedül is, ha megnéztél már jó néhány oktató videót, és biztos vagy benne, hogy menni fog, de még mindig dicséretesebb egy pár alkalmas személyi edzéssel indítani.

Az edző személyének a csoportos edzések alkalmával is hatalmas szerepe van, hiszen őrá figyel minden szem: bemutatja és csinálja veled együtt a gyakorlatokat, lelkesít, és ha kell, korrigál. Ha nem szimpi, úgysem fogsz annyi mindent beleadni az edzésbe. Járj olyan órákra, amiken jó a hangulatod, hiszen nem szenvedni mész (vagyis nem csak azért!), hanem a pozitív, vidám hangulat miatt is.

Akár személyi edzőhöz, akár csoportos edzőhöz jársz, extra fontos, hogy valóban foglalkozzon veled. Ne csak hadarja a gyakorlatokat, figyelje-is, hogy tudod-e követni. Érdekelje a pulzusod, hogy kapsz-e levegőt, és egyáltalán, helyesen kivitelezed-e a gyakorlatokat.

Sajnos gyakran látni olyat, hogy egy csoportos edzésen az óraadó leragad egy-egy vendég mellett, és őket tünteti ki csak a figyelmével. No comment, ha ilyen gyakran előfordul, merd szóvá tenni, és tipli, menj a legnagyobb lelki nyugalommal egy másik oktatóhoz.

 

Az edzőtársak

Az is lényeges lehet, hogy kik járnak a terembe, kik izzadnak melletted a gépeken, és a szőnyegen. Azon ne lepődj meg, ha a konditeremben mindenkinek fülese van, és a saját edzésére figyel, de csoportos edzésre általában azok járnak, akik szeretnek szóba elegyedni a sorstársakkal. Szóval ha ismerkedni, barátkozni szeretnél, inkább az utóbbi esetben adódik rá lehetőséged.

Ez egyébként egyben egy jó hír is, hiszen az edzőtársaid átlendíthetnek a későbbi holtpontokon, és számon kérhetnek, ha kihagysz egy-egy edzést.

Persze a konditeremben is hamar világossá válik, hogy milyen a közösség, megadják-e egymásnak a kötelező tiszteletet, udvariasak-e egymással.

 

Az edzés intenzitása

A lelkes amatőrökkel szokott az megesni, hogy beiratkoznak mondjuk egy haladó jóga tanfolyamra (úgyis gyerekjáték lesz az felkiáltással), vagy épp egyből ötven kilogrammal akarnak dolgozni a combfeszítő gépen. Távol legyen tőled. A Jóisten úgy teremtette meg a szervezeted, hogy fokozatos felkészítéssel feszegesd a határait, és napról-napra fejlődve kerülj közelebb a céljaidhoz. Hidd el, akkor sem fog jobban kerekedni a popsid, ha túl megerőltető edzéseket nyomsz végig az első pár alkalommal, sőt, számolnod kell a sérülésveszéllyel, az izomlázzal, és a totális csőddel, miszerint egy életre abbahagyod az egészet.

Egy szó, mint száz, maradj szépen a kezdő edzéseknél, adj időt a testednek, lelkednek, és meglásd, hogy a türelmednek, kitartó edzésednek meglesz a gyümölcse.

 

Edzés közben

Nem szégyen, ha kérdezel, annál inkább hasznos tud lenni, ha nem értesz valamit. Az edző, és a terem személyzete azért van ott, hogy segítsen. Nem ciki egyáltalán, nem fognak kiröhögni (kivéve, ha tényleg nagyon vicceset kérdezel), sőt értékelik is, hiszen ők is kapnak visszajelzést a munkájukról.

Nem baj, ha zavarban vagy, majd később természetes lesz, hogy bátran kérdezhetsz. Persze az is igaz, hogy idővel már sok minden egyértelművé válik, amit előtte sűrű homály fedett.

 

Frissítők

Szuper, ha a teremnek van egy kis büféje, ahol megihatsz egy-egy turmixot, gyümölcslevet, izotóniás italt, ehetsz egy fehérjeszeletet, vagy épp salátát. Itt kipihenheted az edzés fáradalmait, új erőre kaphatsz, és elkerülheted azt a ballépést, hogy a sarki boltban hazafelé menet kifoszd a csokis polcot, hogy gyorsan haraphass valamit.

Persze, ha nem is vásárolsz a teremben, akkor is legyen nálad némi frissítő, hogy kibírd hazáig/ a munkahelyedig, etc.

 

Úton hazafelé

Akár kocsival, akár gyalog, vagy bicajjal mész haza, nem biztos, hogy szárnyalni fogsz. Sőt, elképzelhető, hogy remegni fog a lábad, és alig várod majd, hogy ledőlj egy kicsit a kanapédra.

Már most aláírjuk, hogy pudingnak fogod magad érezni, és felfedezed a korlátaidat. De tudnod kell azt is, hogy legközelebb sokkal jobban fog menni, és edzésről-edzésre erősebb, és ügyesebb leszel. Ehhez viszont könyörtelenül meg kell emelned a fenekedet a következő alkalommal is.

 

Minden kezdet nehéz

El kell engedned a kisördögöt, ami azt súgja a füledbe, hogy neked úgysem fog menni, és képtelen vagy rá, te már jó vagy így, ahogyan vagy, úgysem változol. Az ilyesfajta önelfogadás briliáns dolog, de azzal a veszéllyel is jár, hogy a saját biztonsági zónádban ragadsz, és így éled le az életedet, a szokásaid bénító gyűrűjében. Megéri megtenni az első lépést a komfortzónádon túl, vállalni a belső konfliktust, és változtatni. A biztosat otthagyni a bizonytalanért, erősödni, fejlődni, és elérni a csillagokat.

Kellemes első edzést Neked, és csak hajrá, mindig csak előre!

Oszd meg másokkal is

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További témák amik érdekelhetnek:

A hónap terméke:

TIKKY leggings

Légy tagja Te is a Hot Wearz klubnak!

Csatlakozz most, és legyen tiéd a titkos 1 000 Ft-os kuponunk, amit az első vásárláshoz használhatsz fel!

A legjobb ajánlatainkat, és ajándékainkat is a klubtagok kapják először!