Email: hello@hotwearz.hu

Tel.:+36-30-881-3619 | Email: hello@hotwearz.hu

Telefon:+36-30-881-3619    |     15 000Ft felett ingyenes szállítás!

  t

szénhidrátok

Szénhidrátok szerepe a táplálkozásban

Válaszok kezdő sportolók által feltett kérdésekre, félelmekre. Mi az egyszerű szénhidrát és mik azok a lassan felszívódó szénhidrátok?

A szénhidrátok szükségesek a szervezet megfelelő működéséhez, nem csak a fizikai értelemben, hanem a mentális működéshez is. Manapság mégis mindenki számára az vált a legfontosabbá, hogy minél kevesebb szénhidrátot vigyenek be. Leginkább a fogyni vágyók körében terjed el ez a nézőpont, ami részben helytálló, viszont egyre többen csatlakoznak ehhez a divathoz. A szénhidrát mára közellenséggé vált, éppen ezért fontos tisztázni, hogy a szénhidrát nem méreg.

Szénhidrátok – minden, amit fontos tudni róluk.

Ahhoz, hogy pontosan megérthessük mi is az a szénhidrát és miként kell hozzá állnunk be kell mutassuk őket. A cukrok a keményítők és a rostok mind-mind szénhidrátok melyek különböző csoportokba sorolhatók. Ezek a monoszacharidok (glükóz,fruktóz), oligoszacharidok (laktóz, szacharóz ami az étkezési cukrokat jelenti) poliszacharidok (keményítő, rostok).

Józan paraszti ésszel végiggondolva látható tehát, hogy nincs olyan, hogy szénhidrátmentes étkezés, akkor sem ha elhagyjuk a kenyérfélék fogyasztását. Maximum azt lehet/kell megválogatni az egészség szempontjából, hogy melyik csoportba tartozó szénhidrátot visszük be a szervezetünkbe.

A szénhidrát raktározódik a májban és izmokban, melyek glükózzá alakulnak át, amikor a szervezet elkezdi lebontani őket és a véráramba kerülnek. Ez teszi lehetővé az órákon keresztül kitartó energiát. A túl sok bevitt szénhidrát végül lerakódik és testzsírrá alakul amennyiben nem használjuk fel. Ez végül az egészség romlásához vezet, elhízáshoz és számtalan más egészségügyi probléma kialakulásához.

A szénhidrát szerepe az étkezésben.

Mint előzőleg említettük a szénhidrát elengedhetetlen az életben maradáshoz. Gyümölcs, zöldség, kenyér vagy hüvelyes a lényeg, hogy bármit eszünk az végső soron glükózzá alakul. Annyi a különbség, hogy van, ami hamarabb kerül lebontásra és van, amihez több idő szükségeltetik.

Ez attól függ, hogy egyszerű szénhidrát vagy összetett szénhidrátot (lassan felszívódó szénhidrátok) viszünk-e be a szervezetbe. Egyszerű szénhidrát az, amit a szervezet könnyen tud lebontani, hirtelen ad energiát, amit aztán gyorsan el is éget. Ezek általában a cukrok, feldolgozott élelmiszerek, fehér liszt és abból készült ételek.

A lassan felszívódó szénhidrátok ennek az ellentéte, a szervezet nehezebben bontja le glükózra, ezért hosszabb ideig lát el energiával. A növényi eredetű ételek leginkább összetett szénhidrátból, élelmi rostból, növényi olajokból és más fontos összetevőkből állnak. Ide tartozik a keményítő és rost, teljes kiőrlésű gabona, hüvelyesek.

A poliszacharidok a legösszetettebb szénhidrátok, ezek emésztése veszi igénybe a legtöbb időt. Az egészség szempontjából ezek a test legjobb barátjai. A sport minden területén tökéletes választás még akkor is ha a fogyás a cél.

Mi történik ha nincs elegendő szénhidrát?

Azoknak, akiknek az egészség megőrzése a cél még kevesebb szénhidrát bevitele mellett sem kell megrémülni. A kevesebb szénhidrát bevitele nagyban elősegíti a testsúly csökkentését. A testsúly csökkentése pedig elősegíti az érrendszeri betegségek javulását, a szív munkabírását, jobb működését, cukros betegségek javulását vagy akár helyreállítását.

De hogyan is lehet, hogy a kevesebb szénhidrát jó hatással bír, ha elengedhetetlen a megfelelő működéshez? Persze itt nem arról van szó, hogy drasztikusan le kell csökkenteni. A mértékletesség nagyon fontos, ellenkező esetben többet árthatunk, mint használunk.

A szervezetünknek van egy olyan különleges képessége, hogy képes az elraktározott zsírból és fehérjéből is glükózt előállítani. Tehát nem feltétlenül kell szénhidrátból bevinni a napi energiaszükségletet, így lehetséges a fogyás. Ám mivel a központi idegrendszer és az izomzatunk is elsősorban a szénhidrátból nyeri az energiát, a túl kevés szénhidrát ronthatja a teljesítőképességet, főleg a sportolók körében.

Azok, akik magas intenzitású sportot végeznek, vagy maximális erő kifejtésére van szükség (súlyemelés) igenis fontos az izomzat maximális glikogén szintje. Ellenkező esetben könnyen előfordulhat, hogy a szervezet a fehérjéket fogja átalakítani glükózzá, ezzel lebontva az izomzatot.

Lassan felszívódó szénhidrát a komplex segítség.

Sportolás után, függetlenül az űzött sporttól, szükség van az izomzat feltöltésére, regenerálására. Ez a folyamat nagyjából 20 órán át tart, ezért feltétlenül fontos a megfelelő tápanyagbevitel. Sport hatására az izomzatban apró sérülések, szakadások keletkeznek. Ilyenkor érdemes keményítőben és rostban gazdag étkezést folytatni.

A keményítőben gazdag ételek nagy része rostban is gazdag. A rost igen fontos szerepet játszik nem csak a regenerálásban hanem az egészség megőrzésében is. A rost alacsony kalóriatartalmú és lassítja az emésztést. A zöldségek és gyümölcsök alacsony kalóriatartalmuk miatt sokat fogyaszthatók emellett pedig sok rostot tartalmaznak.

Egyéb mikrotápanyagainak köszönhetően (vitaminok, nyomelemek) az egészség megőrzésében vagy javításában is nagyon fontos szerepet játszanak. Emésztőrendszerünkben végighaladva különböző enzimeket szabadít fel, melyek csökkentik a koleszterin és bélbetegségek kialakulását. A belek egészségi állapotát javítva a felszívódást is stabilizálja, ami szerepet játszik a vércukor kiegyensúlyozottságában is.

Hogyan képesek a szénhidrátok szabályozni a vércukorszintet?

Ahhoz, hogy ezt megértsük beszélni kell kicsit a glikémiás indexről. A glikémiás index egy értéktáblázat, amiben azt láthatjuk, hogy bizonyos szénhidráttípusok milyen gyorsan szívódnak fel a vékonybélből a véráramba. Sportolóknál ez kifejezetten fontos ugyanis ennek ismerete segít eldönteni, hogy milyen szénhidráthoz forduljunk edzés előtt, alatt és után.

A szénhidrátok értéke 0-100 érték között mozog. Minél magasabb az értéke, annál hamarabb szívódik fel az adott tápanyag és annál magasabb lesz a vércukorszint. Minél magasabb a vércukorszint annál hamarabb leszünk újra éhesek, így az étkezések közötti idő egyre rövidebb lesz. Ez pedig egyenes útja az elhízásnak, arról nem beszélve, hogy az arra érzékenyeknél cukorbetegség kialakítója is lehet.

A lassan felszívódó szénhidrátok éppen ezért használhatóak annyira jól az étkezésben és az egészség megőrzésében is. Az ilyen típusú szénhidrátok glimékiás indexe ugyanis jóval alacsonyabb, mint egy sült krumplié.

Itt lép képbe a testreszabott étrend, ami segít meghatározni, mikor, mit érdemes fogyasztani, függően attól, milyen edzést végzünk, milyen intenzitással, hány alkalommal és a céltól függően.

Teljes kiőrlésű ételek az étrendben.

Rengeteget hallani manapság a teljes kiőrlésű ételekről. Ez a lassan felszívódó szénhidrátok királynője. A zabpehely, búza és hasonló termékek melyeknek az úgynevezett héja is bekerül az ételbe lehetővé teszi, hogy a lehető legtovább kitartson az energiaellátás szervezetünk számára.

A növényeknek ez a része ugyanis a szervezet számára oldhatatlan, tehát nemes egyszerűséggel csak végig haladnak a bélrendszeren. Viszont nagy mennyiségű vizet képesek magukba szívni, így csapja be az agyat és telítettségérzetet okozva jóval kevesebb mennyiséget kell megenni. Mindemellett az oldhatatlanságnak köszönhetően képesek a bélrendszer falára feltapadt bélsártól megszabadítani a szervezetünket.

Fontos azonban megemlíteni a negatív oldalát is. A növények úgy működnek, hogy minden növényvédőszert és egyéb szert, amivel kezelve vannak, tehát a méreganyagokat a héjukban tárolják. Ezek a méreganyagok nagyban hozzájáruknak a mindenféle bélproblémák kialakulásához. Tehát azok, akik hajlamosak lehetnek vagy rendelkeznek bélproblémával egyék meg azt a fehér kenyeret heti 2 alkalommal.

Alacsony szénhidrátbevitel egyenlő a zsírégetéssel.

Persze ez az állítás csak akkor igaz ha a megfelelő szénhidrátokat választjuk meg az étrendünkhöz. A szénhidrátcsökkentést többféleképpen tehetjük meg. Vannak, akik inkább a keményítőtől szabadulnak meg, nem esznek tészta féléket, krumplit és nagyobb hangsúlyt fektetnek a zöldség és gyümölcs bevitelre.

Mások napi szinten visznek be teljes értékű szénhidrátot csak csak kevesebb mennyiségben, amit aztán kiegészítenek más típusú szénhidráttal. A módszerek megválogathatók, így mindenki megtalálhatja a számára kedvező módszert. Ám fontos észben tartani, hogy a zöldségből bevitt szénhidrát ugyanúgy számít mintha rizsből vinnénk be azt.

Itt kell megjegyezni a Ketogén diétát, aminek az a lényege, hogy a szervezetet átállítják úgy, hogy ne a szénhidrátból hanem a bevitt zsírból nyerje az energiát. Ez természetesen lehetséges bizonyos szintig, ám egészséges emberek számára hosszútávon nem használható. A Ketogén diéta epilepsziás betegek számára lett kifejlesztve, sportolók semmi esetre se alkalmazzák.

Ettől függetlenül lehetséges olyan diétát alkalmazni, ahol a személy inkább több zsírt fogyaszt (olajos magvakból például) és kevesebb szénhidrátot. Mint említettük számos diéta alkalmazható attól függően kinek melyik tartható jobban. Hosszútávon úgyis az fog számítani, hogy a bevitt energia kevesebb legyen mint amire a szervezetnek szüksége lenne, így a lerakódott zsírból fogja kinyerni a további szükséges energiát.

Fehérjebevitel és a lassan felszívódó szénhidrátok.

Mint már említettük a lassan felszívódó szénhidrátok nagyon fontos szerepet játszanak a test edzés utáni regenerálódásában. Arról viszont még nem beszéltünk, hogy a fehérje milyen fontossággal bír a sportolók számára.

Edzőtermekben számtalan fehérjekészítmény fellelhető, amiről kezdő sportolók azt sem tudják mi fán terem, mit kell nézni a csomagoláson vagy milyen a kedvező összetétel. A fehérje az elsődleges tápanyagforrás az izomzat számára, szóval ha azt szeretnénk, hogy sportolás hatására ne az izmainkat veszítsük el akkor feltétlenül nagy hangsúlyt kell fektetni a fehérjebevitelre.

Ezekkel a porokkal, csokiszeletekkel és egyéb készítményekkel nem lehet helyettesíteni a kiegyensúlyozott és változatos étrendet, de van egy jó hírünk. A fehérje a legkönnyebben pótolható a szervezet számára. A legjobb ha sovány húsokat fogyasztunk, mint csirke-, pulykamell, karaj, hal és ehhez hasonlók. A hozzá fogyasztott saláta, joghurtos öntettel és némi barna rizzsel teljes értékű tápanyagforrás.

Kezdő sportolóként felmerülő félelmek és rá adott válaszaink.

Remélhetően a szénhidráttal kapcsolatos dolgok nagyrészét sikeresen megválaszoltuk cikkünkben, ám van még néhány kérdés, amit mindenképp szeretnénk tisztázni.

Ha gyümölcsöt eszel akkor sem kell félned a cukorbeviteltől. Tudjuk, hogy a különböző gyümölcsökben eltérő cukortartalom is van, de ha egy edzős nap után, este rádtör az édesség utáni vágy, inkább egyél meg egy almát. Az almában viszonylag kevés cukor van, ellenben sok benne a rost. Ráadásul edzés után az emésztésed totálisan fel van pörögve, tehát ahelyett, hogy a cukor lerakódna, nagyjából 1 óra alatt feldolgozza a szervezeted és még a cukor iránti vágyadat is csökkented.

Ebből következik a másik kérdés, hogy a “cukor méreg?”. Nem és igen. Mindössze a bevitt adagra kell odafigyelni. A cukor természetesen is fellelhető az ételeinkben, tehát elkerülni csak akkor lehet ha bizonyos ételektől teljesen megszabadulsz, de ezzel többet ártasz (szerintem), mert a gyümölcsre szükség van.

Edzés hatására nem fogtok úgy kinézni mint a testépítők. Azonos súlyú izom térfogatban sokkal kissebb mint az azonos súlyú zsírszövet. Ahhoz, hogy izomkolosszusok váljanak belőlünk 5-10 év kőkemény súlyzós edzés és diéta szükségeltetik.

Oszd meg másokkal is

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További témák amik érdekelhetnek:

A hónap terméke:

TIKKY leggings

Légy tagja Te is a Hot Wearz klubnak!

Csatlakozz most, és legyen tiéd a titkos 1 000 Ft-os kuponunk, amit az első vásárláshoz használhatsz fel!

A legjobb ajánlatainkat, és ajándékainkat is a klubtagok kapják először!