Email: hello@hotwearz.hu

Tel.:+36-30-881-3619 | Email: hello@hotwearz.hu

Telefon:+36-30-881-3619    |     15 000Ft felett ingyenes szállítás!

  t

uj év

Fitnesz célok az új évre – pár jó tanács, ami működik

A fitnesz célok gyakran szerepelnek azon fogadalmak között amit szilveszter estéjén, és az azt követő hetekben rengeteg ember megfogad. Van ebben valami misztikus, és csodálatos. Ami viszont elszomorító, az az, hogy motiváció híján január végéig a többségük feladja, az edzőtermek kiürülnek, és minden visszatér a régi kerékvágásba. Azért, hogy te ne legyél köztük, és tartós eredményt érhess el, fogadd meg az alábbi, sokat letesztelt tippeket.

1. A fitnesz célok gyilkosa: ha vakon követed egy sztár étrendjét

Sokan felnézünk a fitneszmodellekre, színészekre és sportolókra, és vágyunk arra, hogy egy hasonlóan kidolgozott, formás testben éljünk. Kézenfekvőnek tűnik hát, hogy ennek eléréséhez lemásoljuk az általuk követett étrendet.
Természetesen érhetünk el eredményeket így is, de könnyen melléfoghatunk. Sokkal jobban járunk, ha elmegyünk egy dietetikushoz, aki a táplálkozási tervet ránk szabja, figyelembe veszi az életmódunkat, sportolási szokásainkat, ételérzékenységünket, egészségügyi problémáinkat, és még a pénztárcánkat is.
Ha azt akarod, hogy fitnesz céljaid teljesüljenek akkor, ne hasonlítgasd magad egy sztárhoz, akinek nem sokkal több a dolga, mint hogy az edzőteremben órákat töltve formába hozza magát egy-egy új filmszerepre, vagy fotózásra. Ő a szent cél érdekében nem ritkán drasztikus, és sokszor egészségtelen diétáknak, és kőkemény edzéseknek veti magát alá. Ezt te napi nyolc óra munka, gyermeknevelés, és stresszes életvitel mellett akkor sem fogod tudni lemásolni, ha beleszakadsz.

 

2. Ne add fel akkor se, ha nem épp a legjobb a genetikád (avagy űzd azt a sportot, amit szeretsz)

Szeretnél kosarazni, de túl alacsony vagy? Testépítővé válnál, de nehezen szedsz fel izmot? Nos, ha nem nézel szembe az anyatermészet adta adottságaiddal, könnyen elkeseredhetsz, és hipp-hopp feladod. Pedig van más út is.
Ugyan lehet, hogy nem lesz belőled fitnesz versenyző, vagy hivatásos sportoló, de a kedvenc mozgásformádat űzve, legyél bármilyen alakú vagy méretű, már biztos, hogy erősebbé, egészségesebbé és magabiztosabbá válsz. Ráadásul a motivációd utánpótlása is adott. Ennek pedig már önmagában egy elég indoknak kell lennie ahhoz, hogy ne csak elkezdd a sportolást, hanem kitartó is legyél benne. Jegyezd meg: az egyetlen valódi kudarc az, ha soha nem próbálkozol.

3. Alakíts ki egy motiváló környezetet

A téged körülvevő környezet nem csak motivál, hanem hátráltat is a fitnesz céljai elérésében. Már ha engeded neki, persze. Gyakran ez a ludas akkor, ha három hétnél nem tudsz tovább tartani egy diétát. Könnyű az akaraterő hiányára fogni a kudarcot, de sokszor más bújik meg a háttérben.
Szóval ha van egy szuper újévi fogadalmad, vess egy pillantást a környezetedre, és kérdezd meg magadtól, hogy pozitívan befolyásolja-e a céljaid, vagy sem. Ha fogyni szeretnél, és egészségesebb testre vágysz, tiszta sor, hogy a konyhád tápláló, egészséges ételekkel töltöd meg.
Ám ha mindenhol édességek, szénsavas italok és egyéb szemét ételek leselkednek rád, alig várva, hogy észrevedd őket, ne csodálkozz azon, hogy ideje korán feladod.
Formáld hát úgy a környezeted, hogy motiváljon a célod elérésében!
Tipp: ha jógázni szeretnél reggel, már este tegyél ki egy jógamatracot a padlóra, hogy ez legyen az első, amit ébredéskor megpillantasz.

4. Csak csínján a kihívásokkal!

Ha egyedül esel neki egy edzőtermi edzésnek, és egy csomó komplex feladatot csinálsz, ami túl bonyolult neked, senki sem csodálkozik majd, ha soha többé nem lát ott. Ha egyszerre csak néhány, a képességeidnek megfelelő gyakorlatot tanulsz (a legjobb, ha személyi edzővel teszed ezt), élvezni fogod a feladatokat.
Válassz tehát megfelelő kihívást. A túl könnyűek egy idő után unalmasak lesznek, és azért adod fel, a túl nehezek viszont eleve kudarcra ítélnek, mert egy idő után eltussolod őket, nem végzed őket rendesen, így hiba várod, hogy hassanak. Sajnos ilyen hozzáállással le is sérülhetsz.
Ne hajtsd túl magad!
Sok kezdő gondolja úgy, hogy az edzőteremből való kilépés egyetlen elfogadható módja az, ha négykézláb másznak ki belőle. Minden más időpocséklás.
Vedd figyelembe, hogy a kihívások azért vannak, hogy ösztönözzenek, nem pedig azért, hogy elpusztítsanak. Természetesen egy időről időre után lehet növelni a tétet, de csak annyira, hogy viszonylag kényelmesen meg tudj vele birkózni.

5. Emeld a tétet!

Kövesd folyamatosan figyelemmel a haladásodat, esetleg a stagnálásodat. Ha örökké ugyanazt a dolgot teszed, hiába is várod a fejlődést.
Már hónapok óta ugyanazt az edzést nyomod? Akkor ne csodálkozz azon, hogy nem fejlődsz. Ha nem változtatsz az edzésterveden, semmi sem fog változni.
Fontos a fokozatos terhelés. Annak érdekében, hogy javulást tapasztalj (növekedjen az izomtömeged, erősebb legyél, növekedjen a teljesítményed, stb.) arra kell ösztökélned a tested, hogy újabb és újabb mérföldkövekkel birkózzon meg.

 

6. Kövesd az előrehaladásod!

Nem javíthatod azt, amit nem mérsz. Ha elkezded naplózni az edzéseidet, és az étkezéseidet, nem fogsz tudni elmenekülni magadtól, és látni fogod, hányadán is állsz a fitnesz céljaiddal.
Maradj magadhoz őszinte, ez a legfontosabb. A feketén-fehéren leírt dolgok segítenek jobban megérteni, újraértékelni magad, valamint motivációt adnak a fejlődésre.

 

7. Kapaszkodj a pozitív gondolkodás erejébe!

Igenis fontos, hogyan közelíted meg a kihívásokat. Bármi is a fitnesz célod, az első, és legfontosabb, hogy higgy magadban, és a képességeidben, tudd, hogy működni fog, képes vagy megcsinálni. Ha kicsinyhitű vagy, saját magad korlátozod.
A sikeres emberek hisznek magukban és eltökélt szándékuk, hogy minden problémára megoldást találjanak. Ezzel szemben a sikertelen emberek pontosan fordítva, problémát generálnak minden megoldáshoz, és az áldozat szerepét játsszák a saját életükben.
Hinned kell abban, hogy kemény munkával és következetességgel tartós változást tudsz hozni az életedbe. Természetesen időről időre lesznek kudarcaid, és alábbhagy a motivációd, de bíznod kell abban, hogy tovább haladva eléred a fitnesz célod.
Higgy magadban!

 

8. Tanuld meg élvezni az utad!

A célok igenis fontosak, de a teljesülésükhöz az kell, hogy apait anyait beleadj a mindennapi edzésekbe, valamint a szokásaid megfelelő alakításába. Élj a jelenben, élvezd, hogy eleget alszol, megfelelően étkezel, rendszeresen edzel, és ne folyton a mérlegre sandíts.
Ha helyükön vannak az egyes tevékenységek, adott a siker. Sok kicsi sokra megy. Persze fontos az irány, de csak akkor leszel boldog, ha élvezed az ahhoz vezető utat!
Egy felsőtest edzés nem sokat tesz az edzőteremben, de egy éven belül fát lehet vágni a hátadon. Egy fitt vacsora nem sokat nyom a latba, de egy év múlva sokkal egészségesebb, és karcsúbb testben fogsz élni.

 

9. Bocsáss meg magadnak a rosszabb minőségű edzésekért

Van az úgy, hogy az ember lánya nem alszik, nem iszik, vagy nem eszik eleget, vagy egyszerűen csak rossz passzban van, és aztán emiatt elhasal az edzésen. Nem baj, bocsánatos bűn. Ne hagyd lanyhulni a motivációd, tanulj belőle, és legközelebb jobb eredményt érsz el az edzőteremben!

 

10. Ne tökéletes akarj lenni, hanem következetes

Emberek vagyunk, és nem lehetünk mindig tökéletesek, még ha erre törekszünk is. Ha úgy állsz hozzá, hogy vagy 100% -ban elkötelezed magad egy folyamat mellett, vagy egyáltalán nem, kevés célod fog sikerülni.
Éppen ezért, ne add fel, ha egyszer becsúszik egy csaló étkezés, vagy ha kihagysz a héten 1-2 edzést. Térj vissza a pályára, és folytasd ott, ahol abbahagytad.

 

11. Az isten szerelmére, aludj eleget!

Bár az alvás legalább annyira izgalmas, mint a fű növekedése, mégis kritikus fontosságú.
Rengeteg kutatás kimutatta, hogy az alváshiány csökkent fizikai és szellemi teljesítményhez vezet. Mit jelent ez? Többek között fokozott éhségérzetet, gyengébb sportteljesítményt, kisebb mértékű izomnövekedést, általános fáradtságot, figyelemzavart, ingerlékenységet, és a tested kevésbé lesz képes égetni a zsírtömeged.
Próbálj meg minimum 7-8 órát aludni esténként. Figyelj arra, hogy ettől valószínű többre lesz szükséged, ha keményen edzel, vagy ha nagyon stresszes időszakot élsz át.

12. Járt utat járatlanért el ne hagyj

Rengeteg életmódváltó program, étrend, és edzésterv kering az interneten. A böngésződ reklámjaiban sorra kínálkoznak fel a jobbnál-jobb táplálék-kiegészítők. Csábítóak, ugye?
Ne értékeld alul azt, amit már megszereztél egy adott módszerrel. Az újdonságok mindig fényesebbnek hatnak, de az alapelv gyakorlatilag ugyanaz. Ráadásul ha örömmel ugrálsz egyik dologról a másikra, félő, hogy az átállási időszakban elpazarolod az idődet. Irányítsd a figyelmedet a saját, működő programodra, és csak akkor változtass, ha azt követve nem tapasztalsz fejlődést.

 

13. Legyél kitartó!

A folyó áthatol a sziklán, de nem a hatalma, hanem a kitartása miatt.
Igen, tudjuk, csodálatos eredményeket szeretnél elérni az edzőteremben, és ha lehet, még tegnapelőttre. A társadalom az azonnali, és minél gyorsabban elérhető eredményeket preferálja. De az igazság az, hogy az alakformáláshoz időre és türelemre van szükség. Ezért van az, hogy sokan már nem váltanak edzőtermi bérletet februárra. Úgy érzik nem fejlődtek, és mérhetetlenül csalódottak.
Hot Wearz tipp: örülj az apró eredményeknek, és legyél kitartó!

 

14. Fogadj egy edzőt!

 

Ha a testedzés olyan egyszerű volna, mindenki motivált, izmos, és karcsú lenne.
De nem az. Kezdőként szükséged van egy tapasztalt szakértőre, aki segít a a különböző gyakorlatok megfelelő kivitelezésében. Az edzettségi szintednek megfelelően mutat utat, és egy seregnyi más dolgot is figyelembe vesz. Segít önálló sportolóvá válnod.

 

15. Igyál eleget!

A víz elengedhetetlen az edzéshez és az eredményességhez, sokkal többet jelent, mint azt a legtöbb ember első blikkre hinné. A víz az emberi test közel 60% -át alkotja (az izmok 75-80% -ban víz), és szinte minden folyamatban részt vesz, beleértve a fehérje szintézist és az izomnövekedést is.
Létfontosságú szerepet játszik a tápanyagok sejtek felé történő szállításában, de toxinokat és más anyagcseretermékeket is elszállít. Nem tárolható a testben, tehát naponta fel kell töltened a „raktárakat”.
Tudtad? Már 2%-os dehidratáció is csökkentheti az atlétikai teljesítményt.
A kellő vízfogyasztás kritikus az egészségünk, a teljesítményünk és az edzőteremben történő fejlődés szempontjából is.
Mennyit kell innod? Általánosságban elmondható, hogy napi 3 liter ajánlott a férfiaknak és 2 liter nőknek. Ez persze lehet több is nyáron, ha túlsúlyos vagy, ha fokozott aktivitást végzel, esetleg amennyiben izzadós típus vagy.

 

16. Javítsd fokozatosan az étkezési szokásaidat!

 

Zöldségek és széhidrátok

Csak úgy, mint az edzés területén, itt is érvényes a fokozatosság elve. Ha már holnaptól elkezdesz betartani egy drasztikus étrendet, nagy az esélye, hogy pár héten belül feladod. Mit csinálj helyette?

• Eleinte csak az egyik étkezésedet tervezd egészségesre, majd szép lassan a többit is.
• Ha amúgy minden este étteremben eszel, heti pár alkalommal kezdj el otthon főzni.
• Amikor bevásárolsz, pár tételt cserélj le egészséges változatra.
Javítsd fokozatosan az étkezési szokásaidat, és meglásd, sokkal kitartóbb leszel, mintha mindet egyszerre akarnál felrúgni.

 

17. Ne hasonlítgasd magad össze másokkal

A másokkal való összehasonlítás rendkívül veszélyes. Ha neked is szokásod, hogy rendszeresen nézed a fitneszmodellek tökéletes Instagram fotóit, akkor ne csodálkozz rajta, ha elveszíted az önbizalmad.
Igen, lehet, hogy tényleg úgy néz ki az illető, de az is elképzelhető, hogy egy csomó képszerkesztési trükköt, illetve szteroidot is bevet a hamis illúzió megteremtése miatt.

Összpontosíts a saját dolgaidra, legyél büszke a saját eredményeidre. Hidd el, sokkal elégedettebb, és boldogabb leszel.
18. Soha nem lesz olyan egyszerű, mint szeretnéd… de akkor is csináld!
Amikor elkezded az életmódváltást, lesznek olyan napok, amikor legszívesebben feladnád. Nem lehetsz mindig atom motivált, és lesznek olyan edzések, amik nehezebbek, mint a többi. Ám ezek mind átmeneti kellemetlenségek.
Ha egészségesebbé, erősebbé akarsz válni, és jobban akarsz kinézni, fel kell vállalnod némi kellemetlenséget. Ha következetes maradsz, akkor napról-napra egyre fegyelmezettebb leszel, és hamarosan jönnek az eredmények.

Valóra akarod váltani az újévi fitnesz céljaidat? Akkor irány az edzőterem, és fogadd meg a fenti tanácsainkat!

Oszd meg másokkal is

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További témák amik érdekelhetnek:

A hónap terméke:

TIKKY leggings

Légy tagja Te is a Hot Wearz klubnak!

Csatlakozz most, és legyen tiéd a titkos 1 000 Ft-os kuponunk, amit az első vásárláshoz használhatsz fel!

A legjobb ajánlatainkat, és ajándékainkat is a klubtagok kapják először!