Email: hello@hotwearz.hu

Tel.:+36-30-881-3619 | Email: hello@hotwearz.hu

Telefon:+36-30-881-3619    |     15 000Ft felett ingyenes szállítás!

  t

A 30 napos kihívások valóban olyan hatékonyak?

Szeretnél te is változtatni az életeden de nem tudod hogyan kezdj neki. Számodra is tökéletes első lépés lehet egy 30 napos kihívás.

Általában a 30 napos kihívásokat akkor szoktuk alkalmazni, ha eltökéltek vagyunk, hogy kialakítunk valamilyen új szokást, rendszert, változást az életünkben, ám ezelőtt sikertelen volt az erre tett próbálkozás. Itt merül fel azonnal a kérdés, hogy a 30 napos kihívás tényleg működik-e? A válasz igen és nem.

 

Az egészséges szokások kialakítása egyáltalán nem olyan egyszerű.

Amikor változtatni szeretnénk a bevett szokásokon akkor abba kell belegondolni, hogy akár évtizedes beidegződéseket szeretnénk legyőzni, átalakítani. Az emberek nagy része már itt megtorpan hiszen nem képes elhinni, hogy ez egyáltalán lehetséges. És ez az a pont, ahol el is dől a meccs, ha hagyjuk, hogy tovább menjen az életünk, ahogy eddig.
Tudjuk, hogy változtatni nehéz feladat, ezért fontos, hogy ha megszületett az elhatározás mindenképpen kezdjünk is bele, hiszen a halogatás soha nem vezet eredményre. Viszont nem mindegy milyen célt tűztünk ki magunk elé.
Személyi edzőként azt szoktam tanácsolni, hogy tűzzük ki a célt, de az olyan legyen, amit belátható időn belül el lehet érni. Miért fontos ez? Mert ellenkező esetben azt fogjuk csak látni, hogy keményen dolgozunk mégis nagyon lassan haladunk. Ettől pedig elkeseredünk és akár fel is adhatjuk a vágyunkat.


Írok egy példát.

Tételezzük fel, hogy az eddigi életünk részét képezték a cukros üdítők, sütemények, csipszek, félkész ételek, gyors kaják. Emellett ülő munkát végzünk és nem mozgunk, szóval 10 év alatt összeszedtünk 20 kg súlyfelesleget.
Szerinted miként lesz könnyebb elérni, hogy megszabadulj attól a 20 kg-tól? Ha azt mondod, hogy 2 év múlva leánykori alakom lesz, vagy lépésről lépésre haladsz és azt mondod, hogy 3 hónap múlva szeretnél 4 kilóval könnyebb lenni és ezt ismételgeted?
Amennyiben a 2 éves célt választod fennáll annak a lehetősége, amikor 3 hónap után ráállsz a mérlegre csalódott leszel mert még csak 4 kilót sikerült leadnod. Ha viszont azt mondod magadnak, hogy kicsi lépésekkel haladsz és először csak attól a 4 kilótól szeretnél megszabadulni elképesztően boldog leszel, és sikerélményed lesz, amikor ezt elérted. Ugye mennyivel más?
Utóbbi módszerrel azt biztosítod magadnak, hogy látod a sikered ezért még eltökéltebb leszel és egészen addig folytatod, amíg megszabadultál attól a 20 kilótól. Ebben fog segíteni neked egy 30 napos kihívás.


Hogyan segít egy 30 napos kihívás megváltoztatni az életed?

A 30 napos kihívások arra a pszichológiai alapra épültek miszerint az agynak ennyi idő kell a folyamat kialakítására, hogy elhagyjon vagy magáénak tudjon valamit. Szó szerint átprogramozod magad annak érdekében, hogy elindulhass egy másik úton.
Itt is, mint a sportban a fokozatosság elve az egyik legfontosabb tényező. Mondjuk az a célod, hogy 30 kilóval guggolj. Persze hogy nem fogsz 30 kilóval kezdeni, különben megsérülsz.
Tehát az új szokás/képesség kialakítása három lépésből áll. Először kell az elhatározás, az új viselkedés kezdeményezése és annak folyamatos ismétlése. Tehát egy 30 napos kihívás nem garancia, viszont olyan lendületet ad, ami szükséges az új szokás kialakításához. A mindennapi ismétlés kialakítja a következetességet, a kis sikerek pedig további motivációt adnak.


Használj valamilyen programot a kihívás dokumentálására.

Talán ez az egyik legjobb támogató rendszer, hiszen a telefon amúgy is minden nap a kezünk ügyében van. Kereshetünk különböző programokat, amiben vezetjük a napi tevékenységünket. Itt emlékeztetőt is állíthatunk be, így garantálva hogy ne felejtsünk el semmit.
Akár le is fotózhatjuk magunkat a program megkezdése előtt, majd összehasonlíthatjuk a végeredménnyel. Cetliket ragaszthatunk azokra a helyekre, ahol gyakran megfordulunk, így minden alkalommal emlékeztetjük magunkat mire kell odafigyelni, de akár motiváló idézetek is lehetnek ezek.
Az ilyen eszközök arra szolgálnak, hogy a mentális terhelést csökkentsék. A mindennapi feladatok mellet ez nagy kihívást jelenthet, ezért mindenképpen előnyt jelent, ha ezeket a dolgokat a rutin kialakulásáig külső segítséggel iktatjuk be a mindennapokba.


Állíts fel magadban egy sorrendet.

Az interneten ezernyi kihívást lehet találni, ami elsőre nagyon csábító de nem biztos, hogy számunkra megfelelő. Érdemes végig gondolni, hogy mivel szeretnénk elindulni. Fogyni szeretnél, esetleg formálódni vagy az étkezésedet szeretnéd egészségesebbé tenni?
Fontos tudni, hogy az alakformáláshoz elengedhetetlen a megfelelő táplálkozás, tehát te hiába állsz neki heti 7x edzeni, ha közben tömöd magadba a félkész, zsíros, cukros ételeket. Így ez esetben először érdemes a kajálással kezdeni és beiktatni mellé heti pár alkalom testmozgást.
Szóval keress valami olyat, ami első körben segít megszabadulni mondjuk a cukros üdítőktől. Ha napi szinten ittál eddig és csak ezt az egyet elhagyod, máris több száz kalóriától kímélted meg magad. Akkor iktasd be a következő változást ha ebben az egyben már biztosnak érzed magad.
Tehát ha bemész a boltba és meglátod a kedvenc üccsidet de eszedbejut a célod és inkább vizet veszel helyette akkor jöhet a következő lépés.
Innentől már csak rajtad múlik mi lesz a következő szint. A 30 napos kihívás elindít, aztán egyre többet olvasol és tájékozódsz a témában. Az első kihívás teljesítésével már elegendő képet kapsz arról, miről is szól teljesíteni a célodat, így már azt is tudni fogod mivel folytasd tovább.

Oszd meg másokkal is

Share on facebook
Share on linkedin
Share on twitter
Share on email

További témák amik érdekelhetnek:

A hónap terméke:

TIKKY leggings

Légy tagja Te is a Hot Wearz klubnak!

Csatlakozz most, és legyen tiéd a titkos 1 000 Ft-os kuponunk, amit az első vásárláshoz használhatsz fel!

A legjobb ajánlatainkat, és ajándékainkat is a klubtagok kapják először!